QSL Kaart Voorzijde
QSL Kaart achterzijde

De QSL-dienst is een essentieel onderdeel van de communicatie tussen radioamateurs wereldwijd. QSL-kaarten worden gebruikt als een vorm van bevestiging van een radiocontact (QSO) tussen twee zendamateurs. Het versturen en ontvangen van deze kaarten is een lange traditie binnen de radioamateurwereld en dient als een tastbaar bewijs van de gemaakte verbindingen, vooral op verre afstanden of zeldzame locaties.

De afkorting "QSL" komt uit de Q-code (meer info omtrent de Q-Code hier), een reeks standaard radiotermen, en betekent letterlijk "Ik bevestig ontvangst". In de praktijk betekent dit dat een radioamateur door het sturen van een QSL-kaart bevestigt dat een bepaald QSO plaatsvond, met vermelding van informatie zoals de datum, tijd, frequentie, gebruikte zendapparatuur, en soms aanvullende details zoals de signaalsterkte.

Hoe werkt de QSL-dienst?

Er zijn twee manieren om QSL-kaarten uit te wisselen:

  1. Directe uitwisseling: Zendamateurs sturen de kaarten rechtstreeks naar elkaar via de post.
  2. QSL-bureaus: Veel landen hebben nationale QSL-bureaus, vaak beheerd door koepel radioamateurverenigingen, zoals de VRA in Vlaanderen, UBA in België, de ARRL in de Verenigde Staten of EURAO in Europa. Deze bureaus verzamelen en distribueren QSL-kaarten in bulk, waardoor de kosten van internationale post worden verminderd.

Digitaal alternatief!!!

Naast papieren QSL-kaarten zijn er ook digitale alternatieven, zoals eQSL en LoTW (Logbook of The World), die een snellere en vaak goedkopere manier bieden om QSO's te bevestigen. Hoewel deze platforms populair zijn, hechten veel zendamateurs nog steeds waarde aan het verzamelen van fysieke QSL-kaarten vanwege hun nostalgische en verzamelwaarde.

De QSL-dienst is dus niet alleen een praktische manier om contacten te bevestigen, maar het vormt ook een sociaal aspect binnen de radioamateurhobby. Het uitwisselen van QSL-kaarten is vaak het begin van vriendschappen tussen amateurs over de hele wereld.

Bij de RACOO krijgt ieder lid een postvak ter beschikking waar hij zijn ontvangen QSL-kaarten kan ophalen. De QSL Manager van de RACOO verzorgt ook voor het versturen van de kaarten via de koepelverenigingen.

Een QSL kaart ziet er zo uit en heeft specifieke afmetingen (90mmx140mm)

Link naar eQSL: https://www.eqsl.cc/qslcard/Index.cfm

Link naar LoTW: https://lotw.arrl.org/lotw-help/getting-started/?lang=en