Echolink

Echolink is een softwaretoepassing die radioamateurs (zogenaamde "hams") in staat stelt om over de hele wereld met elkaar te communiceren via het internet. Het systeem combineert traditionele radio-amateurtechnologie met Voice over IP (VoIP), waardoor het mogelijk is om radiofrequenties en het internet te verbinden.

Hier zijn enkele belangrijke punten over Echolink:

Functies en Voordelen

1. Wereldwijde Communicatie:
Echolink maakt het mogelijk voor gebruikers om wereldwijd te communiceren, ongeacht de afstand. Dit kan handig zijn voor hams die verbinding willen maken met andere amateurs op verschillende continenten zonder de beperkingen van ionosferische propagatie.

2. Gebruiksvriendelijke Interface:
De software heeft een gebruiksvriendelijke interface die zowel beginners als ervaren gebruikers kunnen begrijpen en bedienen.

3. Cross-Platform Beschikbaarheid:
Echolink is beschikbaar voor verschillende platforms, waaronder Windows, iOS, en Android, waardoor het gemakkelijk toegankelijk is voor een breed scala aan gebruikers.

4. Lage Kosten:
Aangezien het gebruik maakt van internetverbindingen, kunnen hams communiceren zonder de kosten die gepaard gaan met langeafstands-HF-verbindingen.

Basisprincipes van Werking

 • Node Concept:
  Echolink werkt met een systeem van "nodes". Een node kan een computer zijn met de Echolink-software, verbonden met een radiozender, of een "repeater" (een soort zend-ontvanger station) dat de verbinding naar een bredere gemeenschap van gebruikers mogelijk maakt.
 • - Registratie en Authenticatie:
  Om gebruik te maken van Echolink, moeten radioamateurs hun licentie valideren en een unieke echolink-ID verkrijgen. Dit helpt om de integriteit van het systeem te waarborgen en ervoor te zorgen dat alleen gelicentieerde radioamateurs toegang hebben.
 • Verbindingen Maken:
  Gebruikers kunnen verbinding maken met andere nodes door het invoeren van het unieke ID van de node waarmee ze willen communiceren. Deze verbinding kan direct zijn of via een repeater die zowel internet- als radioverbindingen ondersteunt.
  Typische Gebruiksgevallen
 • Ondersteuning bij Noodcommunicatie:
  Echolink kan een waardevol hulpmiddel zijn bij noodcommunicatie, waarbij snel contact met hams over de hele wereld nodig kan zijn.
  Dagelijkse QSO's (Gesprekken):
  Hams gebruiken Echolink om dagelijkse gesprekken te voeren en verbinding te maken met oude vrienden of nieuwe contacten over de hele wereld.
 • Amateur Radio Evenementen en Netwerken:
  Veel radioamateurverenigingen en clubs gebruiken Echolink voor het hosten van regelmatige netwerken en evenementen, waarbij leden vanuit verschillende locaties kunnen deelnemen.

Voor- en Nadelen

Voordelen:
- Maakt wereldwijde communicatie mogelijk zonder dure apparatuur.
- Gemakkelijk te gebruiken en toegankelijk voor verschillende platforms.
- Ondersteunt zowel directe verbindingen als repeater-verbindingen.

Nadelen:
- Afhankelijk van internetverbindingen, wat in sommige gebieden beperkt kan zijn.
- Niet alle traditionele radioamateurs waarderen de integratie van internet in amateur radio.

Als je geïnteresseerd bent in het gebruik van Echolink, kun je de software downloaden van de officiële Echolink-website en de instructies volgen voor installatie en registratie.

De Echolink software kan je uiteraard downloaden en installeren op uw pc/mac of telefoon maar het kan nu rechtstreeks vanuit de webbrowser, dus niets moet nog geïnstalleerd worden en is zo direct bruikbaar, onderaan de link naar de webbrowser applicatie van echolink