Vergeet zaterdag 30 november niet in uw agenda. Onze eerste kaasavond. Hier kan je inschrijven > Meer info     WordPress beginners cursus vanaf 7 december > Meer info     Het RACOO clubhuis is morgen 13 oktober alsook op 1 november 2024 gesloten > Meer info     De Oostendse vriendenronde gaat iedere woensdagavond door van 20u tot 21u op 145,400 Mhz. > Meer info     Tijdens onze jaarlijkse paella-avond mochten we vele gasten verwelkomen. > Meer info     Helpende handen gezocht zie de pagina voor meer info > Meer info    
Vergeet zaterdag 30 november niet in uw agenda. Onze eerste kaasavond. Hier kan je inschrijven > Meer info     WordPress beginners cursus vanaf 7 december > Meer info     Het RACOO clubhuis is morgen 13 oktober alsook op 1 november 2024 gesloten > Meer info     De Oostendse vriendenronde gaat iedere woensdagavond door van 20u tot 21u op 145,400 Mhz. > Meer info     Tijdens onze jaarlijkse paella-avond mochten we vele gasten verwelkomen. > Meer info     Helpende handen gezocht zie de pagina voor meer info > Meer info    

Wie is RACOO vzw?

Radio Amateur Club Oostende (RACOO) vzw

Waar zendamateurs;

  • thuis zijn

  • contesten

  • ideeën delen

  • projecten uitwerken

  • vrienden maken

RACOO Logo

Wij zijn een lokale vereniging van radioamateurs in Oostende en hebben leden komende vanuit de 4 windstreken. Onze leden bezitten allemaal verschillende kwaliteiten en expertises en we delen graag onze kennis met de medemens. Onze vereniging is ook een forum voor zendamateurs, voor jong en oud, waar ideeën bruisen, afgetoetst worden en de wereld ingaan. Wij zijn mensen met vol passie voor  (communicatie)techniek en we voelen ons thuis aan de zee.

         

Visie & Misie

Daar het radioamateurisme en de gebruikte communicatietechnieken breder, technischer en dus complexer begint te worden, is het de taak van een vereniging van mensen bij elkaar te brengen zodat we onderling kennis en ervaringen kunnen delen, met wederzijds respect voor de verschillende disciplines binnen de hobby zodat we op het einde van de rit als mens en als vereniging beter worden.

It is all about “TEAM” work

Together Everybody Achieves More

Radioamateur worden

Om op deze vraag te antwoorden moeten we eerst een antwoord bieden op:

Wat is radioamateurisme?

Radioamateurisme, ook wel bekend als hamradio, gaat over het  experimenteren en het gebruik maken van het radiofrequentiespectrum (radiogolven) en dit voor niet-commerciële doeleinden.

Dit gebeurt door gebruik te maken van zend-ontvangs-toestellen voor het uitwisselen van berichten en/of beelden, het bouwen en testen van zelfbouwprojecten,, radiosport, zendwedstrijden en noodcommunicatie,…

De term "amateur" wordt gebruikt om "een naar behoren gemachtigde persoon aan te duiden die geïnteresseerd is in radio-elektrische techniek met een puur persoonlijk doel en zonder financieel belang"; en dit om zich te onderscheiden van de commerciële omroep, openbare veiligheid (zoals politie en brandweer), of professionele tweerichtingsradiodiensten (zoals maritiem, luchtvaart, taxi's, enz.)

Waarom kiezen mensen voor deze hobby?

Dit om uiteenlopende redenen, waaronder:

  • Communicatie: Radioamateurs houden ervan om met mensen over de hele wereld te praten, zelfs op afgelegen plekken zonder internet of telefoonverbinding.
  • Technische Uitdagingen: Voor velen is het bouwen en onderhouden van hun eigen radiostation een groot deel van het plezier. Dit kan gaan van het in elkaar zetten van een simpele radio tot het bouwen van complexe antennes en zenders.
  • Noodcommunicatie: Radioamateurs spelen een belangrijke rol in noodsituaties. Wanneer reguliere communicatiesystemen uitvallen, kunnen radioamateurs nog steeds berichten versturen en ontvangen, wat levens kan redden.
  • Wetenschap en Experimenteren: Van het bestuderen van de atmosfeer tot het experimenteren met nieuwe communicatietechnieken, radioamateurs zijn ware ontdekkingsreizigers in de wereld van radiogolven.

Concreet wat doen radioamateurs?

  • DX-ing: Dit is het maken van verbindingen met radioamateurs over de hele wereld. Het gevoel van voldoening als je een zeldzaam land hebt kunnen bereiken is enorm!
  • Wedstrijden: Radioamateurs nemen deel aan wedstrijden waarbij het doel is om zoveel mogelijk verbindingen te maken met zo veel mogelijk verschillende landen in een bepaalde tijd.
  • Satellietcommunicatie: Ja, wij hebben eigen satellieten! Sommige radioamateurs communiceren via satellieten die speciaal voor amateurradio zijn bedoeld.
  • Morsecode en Digitale Modes: Naast spraak kun je ook communiceren via morsecode of digitale signalen zoals FT8, RTTY en PSK31.
  • Noodhulp: Radioamateurs zijn getraind om te helpen in noodsituaties door het opzetten van communicatienetwerken wanneer andere middelen niet beschikbaar zijn.
  • En nog veel meer!

Interesse? Voel je de kriebels? Hoe kun je meedoen?

  • Je hoeft geen technisch expert te zijn om te beginnen als radio-amateur. Wat je nodig hebt is een interesse in communicatie en techniek, en de bereidheid om te leren.
  • Onze club biedt cursussen en ondersteuning om je te helpen je eerste stappen in deze fascinerende wereld te zetten. Je kunt een officiële BIPT licentie behalen die je toestaat om met je eigen apparatuur te zenden en te experimenteren.

Word gewoon lid van onze vereniging!

Als lid van onze vereniging krijg je toegang tot een community van gelijkgestemde individuen die klaar staan om hun kennis te delen, samen te experimenteren en natuurlijk veel plezier te hebben.  We organiseren regelmatig bijeenkomsten, evenementen en workshops om onze vaardigheden te verbeteren en onze passie voor de hobby te delen. Kom eens langs op één van onze bijeenkomsten of neem contact met ons op voor meer informatie.  Ontdek de wereld van radioamateurs en misschien wordt dit binnenkort ook jouw hobby en passie!

Bestuursorgaan

Bestuursleden

Johan (ON7UP)

RACOO Voorzitter & Bestuurder

Ivan (ON8DIP)

Penningmeester & Bestuurder

Jozef (ON3GIN)

Secretaris & Bestuurder

Gino (ON3GH)

Verantwoordelijke onthaal & Bestuurslid

Vaste medewerkers

Jran-Pierre (ON4CJP)

Technical Manager

Aime (ON4AIM)

Repeater Manager & Morse lesgever

Martin (ON6MN)

Morse lesgever

Willy (ON6NY)

QSL Manager

Yentel (ON3YH)

Network Manager

Marc (ON3PHP)

Webmaster

Statuten & RIO

Info volgt (we zijn eraan bezig)

VRA

De Vlaamse Radio Amateurs vzw (afk. VRA) is de Vlaamse koepelvereniging van radioamateurs.

Gesticht op 17 oktober 1998 door de samensmelting van de Vlaamse Radio Bond (VRB) en de Vlaamse Vereniging van Radio Amateurs (VVRA).

De geschiedenis van de VRB en de VVRA lopen terug tot 1928 en 1981.

De VRA heeft kort na de wedergeboorte van de RACOO in april 2022 ons direct erkend als afdeling.

De leden onder de RACOO die ook VRA lid zijn kunnen hierdoor lokaal genieten van de VRA-service.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de VRA.

De VRA is ook lid van de Europese koepel EURAO.

Historiek

Info volgt (we zijn eraan bezig)